
 
In Re: Declaratory Ruling Ruling 95-1 
 By the South Dakota Machine Destruction 
 Lottery Commission ARSD 48:02:09:06 
 
 
 
RULE: ARSD 48:02:09:06 Disposal of video lottery machines. 
 A person desiring to dispose of an unsalable or damaged video lottery machine shall 
notify the lottery in writing prior to disposal and provide the following information on a form 
obtained from the lottery: 

1. The full name, address, and license number of the person or entity disposing of the 
machine; 

2. The serial number of the machine; 
3. The model number and description of the machine; 
4. The manufacturer of the machine; 
5. The terminal identification number of the machine; 
6. The lottery machine license number, if affixed; 
7. The hard meter readings of the machine; 
8. The location of the machine; and 
9. The proposed manner, time and place of disposal. 

 A video lottery machine must be disposed of in a manner that makes it incapable of use 
or operation in any video lottery or other gaming or amusement activity.  A video lottery machine 
may not be disposed of until approved by the lottery. 
 
RULING:  Operators may retain from video lottery machines to be destroyed such 
associated equipment as coin mechanisms, bill acceptors, printers, CRT monitors, doors, 
electrical harnesses, logic and communication boards.  The chips and boards to be retained must 
be zeroed and returned to demo mode.  For machines that do not have private sector support, 
the chips and boards to be retained must first be zeroed without charge nor warranty by the 
Lottery to return them to demo mode. 
 
REASON:   The associated parts to be retained from video lottery machines to be destroyed 
may still have value as parts for machines still in play.  Utilization of parts for repair or 
replacement purposes can be accomplished by this means in compliance with the rule cited and 
without breach of security matters. 
 
Dated this 17th day of October, 1995. 
 
 
 
 
______________________________________ 
Burdette Solum, Chairman 


